Dugnad

Slik vasker du bakebollen

06.05.2022
facebook-dark
instagram-dark
Husk å alltid vaske deigete bakebolle med kaldt vann. Vannet bløter opp deigen, og etter 10 minutter er det bare å skylle vekk deigrestene
Mange vil av vane bruke varmt vann når de vasker – noe som gjør at deigen klistrer seg sammen, og det blir unødvendig mye griseri. Det varme vannet setter i prinsippet i gang en ny bakeprosess. I varmt vann vil proteinene i melet koagulere og lime seg sammen. Derfor er det lettere å vaske vekk deigrester når bollen har stått litt med kaldt vann i seg. Bruk deretter en slikkepott eller lignende til å løse opp eventuelle rester.
Når deigkladdene er borte, vasker du bollen som vanlig, med varmt vann og litt Zalo. Blir oppvaskbørsten full av deigrester har du bomma med temperaturen.
Redskap du har brukt under bakingen, som sleiv eller grind til en kjøkkenmaskin, kan du også legge i bløt i kaldt vann.

Som kjent kan du lage lim av mel og vann, derfor blir hovedbudskapet å bruke mye kaldt vann når du skal vaske bort deigrester.
 

Tørkepapir på benken

Benken kan du rengjøre med kaldt vann og tørkepapir.
 

– Skrap først vekk mel og deig med en deigskrape. Deretter tar du masse kaldt vann på et tørkepapir som du vasker over benken med. La den stå noen minutter med masse vann på seg, før du tørker det vekk igjen.
 

Se flere artikler fra Matgaven